´Moet je ook eens doen, dominee!´

´Moet je ook eens doen, dominee!´

22 december 2012 12:34 3 comments

Meditatie huis-aan-huis-blad De Dijk 19 december 2012

´Moet je ook eens doen, dominee!´

32 jaar werd ze die dag. Met een stralend gezicht kwam ze de kerkzaal van de gevangenis in. Waarvoor ze veroordeeld was, weet ik niet. Ze zat in ieder geval niet voor niets. Ze had ook spijt. Maar ja, … dat was wel te laat!

Of toch niet?

´Weet je´, zei ze, toen ik haar feliciteerde, ´ik heb vanmorgen in mijn cel gedaan wat mijn opa vroeger ook altijd deed. Op je verjaardag las hij altijd de Psalm van je leeftijd. En dus heb ik vanmorgen Psalm 32 gelezen. Moet je ook eens doen, dominee! Wauw, wat een mooie Psalm is dat! Ik ben er helemaal blij van geworden. Mijn verjaardag kan niet meer stuk, hier in de bajes!´

´Gelukkig de mens, van wie de ontrouw wordt vergeven, …´. Dat geeft wel hoop als je door een aardse rechter terecht veroordeeld bent.

´Zolang ik zweeg, teerden mijn botten weg, kreunend leed ik, de hele dag.´ Ik zie ze voor me, eenzaam zuchtend in hun cel, vanwege dat slechte dat te sterk voor hen was; moeizaam knokkend  met schuld en neergesabeld eergevoel. Ik denk aan Jasper S, 13 jaren lang zwijgend, met in zijn hoofd dat verstikkende geheim en de verschrikkelijke beelden van dat meisje van 16.

Maar nu is het te laat!

Of toch niet?

´Toen beleed ik u mijn zonde, ik dekte mijn schuld niet toe, … en u vergaf mij mijn zonde, mijn schuld.´ Zou het zo gemakkelijk gaan? Voor al die moordenaars en criminelen, voor al die graaiers, voor al die egoïsten in deze wereld? Voor mij?

Nou, gemakkelijk is het niet om te erkennen dat je fout zit. Een mens kan een harde kop hebben. Maar als je eenmaal op je knieën gaat, kan het snel gaan. En gemakkelijk. Want dan is er genade!

´Bij U ben ik veilig, u behoedt mij in de nood en omringt mij met gejuich van bevrijding´.

Nee, het is niet te laat. Want de Zoon van God kwam in deze wereld om te zoeken wat verloren was.

Ik hoop dat ze nog vaak denkt aan haar verjaardag in de bajes!

3 Reacties

Laat een reactie achter


*